De juiste bandenspanning: alleen maar voordelen!

Goed voor de veiligheid

Banden met een foute spanning zorgen voor een slechtere wegligging en verhogen de remafstand. In extreme gevallen leidt het ook tot een klapband. Met de juiste bandenspanning rijd je een stuk veiliger.

Goed voor het milieu

Als elke Belg maandelijks zijn banden correct oppompt, besparen we samen 80 miljoen liter brandstof. Goed voor 350 kilometer minder CO2-uitstoot. Straf, want wist je dat voor zoveel minder CO2-uitstoot 40.000 hectare bos nodig is? Correcte bandenspanning zorgt ook voor minder snelle slijtage. Gevolg: je banden komen niet zo snel bij het afval terecht.

Goed voor een besparing tot € 300 per jaar

Brandstofverbruik en slijtage voelen chauffeurs ook in je portemonnee. Is de bandenspanning 30 % te laag, dan gaat je band maar half zo lang mee. Zo zit je snel met nieuwe aankoopkosten. Bovendien verbruikt je wagen (of je moto/bromfiets) met goed opgepompte banden minder brandstof. Ook dat scheelt al gauw een pak euro’s.

Kijk op veiligeband.be hoe makkelijk je de bandenspanning checkt.

Bekijk het instructiefilmpje op veiligeband.be – je ziet meteen hoe het moet. Al wat je nodig hebt, is een bandenspanningsmeter. Wist je dat je in de meeste tankstations je banden gratis kan controleren en oppompen?

Nog enkele tips:

1. Meet je bandenspanning op koude banden.
2. Meet regelmatig de profieldiepte.
3. Check de slijtage van je banden.
4. Vervang je banden tijdig.
5. Gebruik zomerbanden in de zomer, winterbanden in de winter.
6. Denk ecologisch: het bandenlabel op nieuwe banden helpt je hierbij.

 

Bron : Recytyre en Baloise