Nieuwe wetgeving rond elektrische fietsen

Vanaf 1 oktober 2016 wordt de inschrijving van een nieuwe categorie van elektrische fietsen, de speed pedelecs, verplicht. Deze verplichte inschrijving gaat gepaard met de invoering van een kleinere inschrijvingsplaat (10×12 cm) en een wijziging van de wegcode.

Er zijn 3 categorieën elektrische fietsen.

  • Elektrische fiets: een elektrische fiets (vermogen ≤ 250 W en snelheid ≤ 25 km/u) met trapondersteuning. De nieuwe wetgeving is niet van toepassing op dit type fietsen.
  • E-bike: deze gemotoriseerde fiets (vermogen ≤ 1000 W en snelheid ≤ 25 km/u) beschikt altijd over trapondersteuning. De fiets kan ook uitgerust zijn met een autonome motor, waardoor men de pedalen niet hoeft te gebruiken. Een inschrijving bij het DIV is niet verplicht.
  • Speed pedelecs: deze elektrische fiets valt onder de categorie van bromfiets (vermogen ≤ 4000 W en snelheid ≤ 45 km/h). Inschrijven bij de DIV is verplicht, zowel bij gewone trapondersteuning als bij autonome werking van de motor. De kleine plaat (10 cm x 12 cm) wordt automatisch afgeleverd bij de inschrijving.

De verzekering BA motorrijtuigen is verplicht voor E-bikes en speed pedelecs waarvan de motor autonoom kan draaien (zonder te trappen) en een snelheid bereikt tot 45km/u.

Hebt u een fiets met een autonome motor die een snelheid bereikt boven de 45 km/u, dan wordt deze fiets beschouwd als elektrische motorfiets. U bent niet alleen verplicht deze in te schrijven bij DIV, ook dient u verzekering BA moto af te sluiten.

Meer informatie? Contacteer ons vrijblijvend.

Bron: FOD mobiliteit