wijziging groene kaart – verzekeringsbewijs vanaf 1/7/2020

Tot 1 juli 2020 neemt de internationale motorrijtuigverzekeringskaart, zogenaamd “groene kaart”, de huidige vorm aan van een papieren groene kaart.

Vanaf 1 juli 2020 verandert de vorm van de internationale motorrijtuigverzekeringskaart.

 • De internationale motorrijtuigverzekeringskaart wordt niet meer op groen papier gedrukt maar
  • ofwel op wit papier
  • ofwel in elektronische vorm op een witte achtergrond. 

  Sommige verzekeraars zullen daarom het verzekeringscertificaat voortaan ook in digitale vorm aanbieden. In dat geval kunt u uw verzekeringskaart op uw smartphone opslaan of zelf uitprinten.

  Opgelet! Als u ervoor kiest ze op uw smartphone op te slaan, vergeet dan niet het document te delen met de andere bestuurders, ook al zijn die occasioneel. Voorbeelden hiervan zijn alle leden van uw gezin die het voertuig ook af en toe besturen, de buurman die uw voertuig leent of uw garage wanneer zij uw voertuig meeneemt voor een technische controle… Ze moeten immers allemaal kunnen bewijzen dat het voertuig goed verzekerd is bij een controle, een ongeval…

  TIPS: Indien u naar het buitenland reist, raden wij u aan om altijd een papieren versie bij te hebben. Op die manier kunt u, indien u wordt geconfronteerd met technische problemen of diefstal van uw smartphone, toch de nodige documenten voorleggen. Het is ook mogelijk dat de autoriteiten van het bezochte land enkel een gedrukt document aanvaarden.

 • De internationale motorrijtuigverzekeringskaart wordt bovendien niet meer dubbelzijdig afgedrukt

Een beschrijving van het model van de internationale motorrijtuigverzekeringskaart is terug te vinden op de website van het Belgisch bureau van de Autoverzekeraars.

Bent u na 1 juli 2020 nog in het bezit van een geldige groene kaart? Geen probleem! Tot 31 december 2021 blijven de groene, dubbelzijdige, internationale motorrijtuigverzekeringskaarten waarvan de geldigheidsduur nog niet is verlopen, geldig.

Vanaf 1 januari 2022 zijn enkel nog de elektronische versie op een witte achtergrond of de witte papieren versie geldig.

 

 

Bron : fgov.be